[server] Freenas Server met ZFS issues

Door Gaffel op dinsdag 12 februari 2013 20:14 - Reacties (1)
Categorie: Dagelijks spul, Views: 2.706

Ik heb een tijd geleden van een mede tweaker 4x 2TB HDD mogen overnemen.
Deze zouden in eerste instantie in de plaats komen van mn 2x 2TB en 1x 1TB setup.
Maar gelukkig had ik genoeg ruimte en bij nader inzien heb ik alle schijven door Freenas bij mijn zfs pool Tank geimporteerd. Een grote fout nu blijkt..
Ik heb in mijn case een PicoPSU van 150W zitten.

Denk dat ik het me gemakkelijk maak, hierbij de hardware lijst van mn server:

#ProductPrijsSubtotaal
1Asus AT4NM10T-I§ 0,-§ 0,-
1Lian Li PC-Q25B§ 103,-§ 103,-
1ICIDU IDE Power Splitter§ 5,85§ 5,85
1Zalman ZM-RC100§ 1,15§ 1,15
1Adaptec AAR-1430SA§ 109,95§ 109,95
1Streacom PicoPsu 150W + 150W Adapter Power Kit§ 75,49§ 75,49
1Intel 330 60GB§ 59,99§ 59,99
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal§ 355,43


Nu is het zo dat een van de HDD van 2TB plots het niet meer deed na het importeren. De 4x 2TB zaten in een raidz2 en 1 failed HDD bleek meteen mn hele Tank degraded te maken.
Gelukkig is degraded niet gelijk aan failed en kon ik nog steeds bij mn data op dat moment.

Mijn eerste gedachte was dat mn HDD gewoon stuk was en dat ik hem kon opsturen naar de leverancier. Dus ik in de BIOS de SMART data uitlezen.. Smart status was OK!
Na een tijdje verder te zoeken naar informatie over de HDD in de bios kwam ik tegen de gegevens van de voltages aan. De 5V rail werd rood werd aangegeven met 4.4 en nog wat op het scherm.
Dit was met alle HDD erin, ik haalde er een HDD uit en de 5V rail sprong weer op zwart (normaal).

Toen ik weer met al mijn HDD erin opstartte en het gebruikelijke "zpool status -v Tank" uitvoerde viel me op dat er wel 3 HDD op unavailable stonden. Dit betekende dat mijn zfs Tank wel degelijk Failed was en ik kon niet meer bij mijn data.

Vervolgens HDD eruit gedaan, restart en een "zpool clear -F Tank" && "zpool status -v Tank" later bleek alles weer "redelijk" normaal en was mn Tank weer degraded en mn data weer bereikbaar.

Ik had nooit verwacht dat 1 HDD zoveel verschil kon maken tussen "leven en dood" van mn server.
Ik ben nu druk bezig mn belangrijke data te kopieren naar een van de HDD uit de Tank die ik eruit heb gehaald. Daarna zal ik de hele Tank verwijderen en volledig opnieuw opbouwen zonder de 1x 1TB HDD erin...
Hopelijk dat dit mn probleem oplost en ik niet verder hoef te zoeken naar oplossingen.

Het vreemste vind ik dat 7x 3.5" HDD (green en niet-green), 1 SSD en mn mobo/ raid controller bij elkaar blijkbaar zoveel vreten dat mn 5V rail het niet meer trekt. Terwijl ik juist dacht met 150W meer dan voldoende speel ruimte te hebben voor zoveel HDD's... Weet iemand misschien hoe dit precies zit?

Volgende: [server] Freenas Server met ZFS issues 02-'13 [server] Freenas Server met ZFS issues
Volgende: [home] Televisie ontvangen zonder kabel. 08-'12 [home] Televisie ontvangen zonder kabel.

Reacties


Door Tweakers user kmsch, dinsdag 12 februari 2013 20:24

Hm, vervelend man. Ik moet zeggen, ik raak steeds minder enthousiast van RAID. Dit onder andere naar aanleiding van Mux' verhaal en linkje (http://www.pugetsystems.c...sually-a-Terrible-Idea-29) over RAID en het feit dat ik steeds vaker lees dat arrays falen e.d. Ik gebruik zelf SyncToy om 's nachts de data tussen de 2 HDD's in mijn homeserver te synchroniseren. Misschien minder direct en snel, maar ach. Wel betrouwbaarder.

Reageren is niet meer mogelijk