[startup] Een nieuw begin

Door Gaffel op zondag 11 maart 2012 12:30 - Reacties (20)
Categorie: Bedrijf zonder Naam, Views: 5.271

Op een gezellige vrijdag avond, is er in een dronken toestand besloten een bedrijf te beginnen en een app te ontwikkelen die er totaal nog niet is en waar nog niemand aan gedacht heeft.
- Wij, vier jonge studerende programmeurs, denken wel zo slim te zijn om direct het diepe in te springen en te beginnen.

Alleen hoe?
Hoe begin je een bedrijf, hoe zet je het op? Hoeveel tijd heeft iedereen? Wat gaan we eerst doen? Moeten we niet eerst een leuke website hebben? En wat als het goed gaat lopen, stoppen we dan met studeren? Waarom stoppen we niet direct? Hebben we startkapitaal nodig? waarvoor gaan we dat kapitaal dan gebruiken?

Vragen, vragen en nog eens vragen... Allemaal nog niet beantwoord en nog niet besproken.

//
Ik heb ooit eens samen met een vriend kortstondig een serieus bedrijf gehad, met een omzet van enkele duizenden euro's per kwartaal. Helaas was de winst over deze omzet rond 1 a 2 procent. We verkochten XXODD systemen of zette zelf systemen in elkaar. We verkochten 2 a 3 computers per kwartaal en dat was natuurlijk niet genoeg.
Ik wilde meer, hij niet. Bedrijf was als VOF opgestart. We kwamen er niet uit, er werd niks meer verkocht. Einde verhaal, einde bedrijf..

Hoe te voorkomen dat dit weer gebeurd? We zijn nu met 4 man, onze idealen en dromen zijn niet gelijk aan elkaar.. Ieder wil iets anders bereiken, dus hoe gaan we dit precies aanpakken?
//

De komende tijd zal ik dit blog voornamelijk gebruiken om mn vragen en mijn verliezen/successen op te slaan.

Ik zou het leuk vinden als je een tip hebt of een goed boek wat antwoorden heeft op een aantal vragen.

Volgende: [home] Televisie ontvangen zonder kabel. 08-'12 [home] Televisie ontvangen zonder kabel.

Reacties


Door Tweakers user veldmuis, zondag 11 maart 2012 12:38

Weet je wat jij zou moeten doen?

Door Tweakers user Gaffel, zondag 11 maart 2012 12:42

@veldmuis, daar ben ik dus mee bezig.. Het is lastig om een leuk idee wat is ontstaan om te zetten naar iets concreets.
Voorlopig heb ik zelf nog geen antwoorden dus ;)

Door Tweakers user MetalfanBlackness, zondag 11 maart 2012 13:16

Ik denk dat veldmuis zoiets bedoelt:

http://bit.ly/xlu81n

in ieder geval iets met 3 letters.

Door Tweakers user Gaffel, zondag 11 maart 2012 13:29

hahaha!!
Ohh je bedoeld het zo!

een bezoekje aan de kvk staat al in de agenda ;)


Door Tweakers user Ahrnuld, zondag 11 maart 2012 13:40

"Hoe begin je een bedrijf, hoe zet je het op?"

Ik zou daar in het begin even niet teveel over nadenken. Gewoon met elkaar aan de slag. Pas als er iets concreets uit lijkt te gaan komen, ga je even langs de KvK en vraag je advies over de opzet van je onderneming. Dat kan je natuurlijk ook hier vragen.

"Hoeveel tijd heeft iedereen?"

Dat kunnen wij je niet vertellen? Uit ervaring kan ik je wèl vertellen dat het heel belangrijk is om dit goed met elkaar te bespreken. Mensen die zich alleen een paar uurtjes bezig houden met communicatie/marketinggerelateerde zaken en zich nog wel volledig onderdeel van de club voelen moet je vermijden.

Dat je zegt dat de idealen en dromen niet gelijk aan elkaar zijn, zou best wel eens een probleem kunnen worden. Een beetje diversiteit in een opstartend team is goed, maar als je te diverse opvattingen hebt raak je snel mensen kwijt als er echt gewerkt moet gaan worden.

Ik denk dat ieder voor zich goed na moet gaan of die verplichtingen tegenover elkaar geen probleem gaan worden. Dat kan mooi in de fase vóór je naar de KvK gaat om je nieuwe BV in te schrijven. Als je namelijk niet meer alleen praat, maar ook echt aan de slag gaat, komen eventuele problemen snel naar boven.

"Wat gaan we eerst doen?"

Wat ik zou doen: bedenk de app, zorg dat je de skills hebt en maak een ontwerp, liefst ook een prototype. Hou je tussendoor ook bezig met analyseren van concurrentie, markt, doelgroep en dat soort dingen.

"Moeten we niet eerst een leuke website hebben?"

Nee, lijkt mij niet? Waarom heb je dat nodig?

"En wat als het goed gaat lopen, stoppen we dan met studeren? Waarom stoppen we niet direct?"

Ik heb geen idee hoe zwaar je studie is en wat de financiële mogelijkheden van je onderneming zullen zijn. Hier moet je denk ik pas over nadenken als je echt het gevoel hebt dat de onderneming winstgevend gaat zijn, en dat haal ik niet direct uit je tekst.

"Hebben we startkapitaal nodig? waarvoor gaan we dat kapitaal dan gebruiken?"

Als je al startkapitaal nodig hebt bij softwareontwikkeling is het voor de marketing. Ik neem aan dat je de nodige hard- en software al in huis hebt. En marketing kan je tegenwoordig denk ik ook wel zonder al te veel geld doen, maar dan kost het wel tijd. Hier zou ik pas over nadenken nadat er een demo/prototype is waarmee je langs investeerders kunt gaan.

Meestal adviseer ik studenten: eerst denken, dan doen. Maar in dit geval draai ik het om, omdat ik op basis van de tekst inschat dat je de ervaring nodig hebt voor je de beslissingen goed kunt nemen. Die inschatting hoeft niet te kloppen natuurlijk.

In ieder geval heel veel succes, het met een groep gelijkgestemden opzetten van een IT-onderneming is een van de beste dingen die je tijdens of aan het eind van je studie kunt doen. :)

Door Tweakers user Ahrnuld, zondag 11 maart 2012 13:46

Deze presentatie kan je ook even bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=jSlwuafyUUo

Door Tweakers user Gaffel, zondag 11 maart 2012 14:31

Bedankt voor de prachtige uitleg! Heb ik echt zeer veel aan :D

Door Tweakers user X-G, zondag 11 maart 2012 14:48

Start building. De rest komt later wel.

Totdat je officieel belasting moet gaan afdragen (je eerste verkoop) is een KVK inschrijving niet zo belangrijk. Wel belangrijk overigens is dat jullie alle uren documenteren gezien starters / zelfstandigen kortingen en dergelijke.

Heck, Google had nog niet eens een officieel ingeschreven bedrijf toen ze hun eerste 100k investering kregen.

Door Tweakers user 6129(15), zondag 11 maart 2012 17:11

Zorg eerst dat je een leidraad hebt, een businessplan. Als je niet weet naar wat je uitkijkt weet je ook niet wat je aan het doen bent. Dit is enorm belangrijk aangezien je met meerdere aan je bedrijf wilt bouwen.

Zorg dat je je idee goed ontwikkelt. Los alle en dan bedoel ik ALLE vragen die je je kunt afvragen omtrent je product, je app, eerst op. Splits grote vragen op in kleine vraagjes, dat maakt het makkelijker. Als je alle antwoorden hebt moet je je aandacht op het product vestigen. Het ontwikkelen zal nu vlot gaan omdat je weet wat je wil en zo de kosten kunt beperken (of die kost nu tijd of geld is maakt niet uit, een product ontwikkelen is duur.)

Investeer tijd, geen geld want dat laatste heb je toch niet als startup. Dus zoek een goede balans tussen hetgeen je wilt bereiken en hetgeen dat je nu buitenuit drijft (studeren).

Dat is hetgeen ik er nu even over kwijt kan :). Je stelt eigenlijk erg veel vragen tegelijk die allen een uitgebreid antwoord verdienen. Maar het is fun in the end.

Door Tweakers user Helixes, zondag 11 maart 2012 18:00

Ondernemende studenten. Hebben we meer nodig :)

Je bent student, en dus niet niet financieel afhankelijk van je bedrijfje. Het is een grote kracht, die je ten volle moet zien te benutten. Probeer de uitgaven laag te houden en zo veel mogelijk zelf te doen.

Succes is van veel factoren afhankelijk en je hebt ze niet allemaal in de hand. Probeer zo gestructureerd mogelijk te werken en denk vooral vooruit. Het is een heel goed idee om samen af te spreken wanneer je waar wilt staan, zet jezelf een aantal doelen. Als bepaalde doelen niet worden gehaald, wees dan niet bang de stekker uit je project of zelfs je bedrijf te trekken. Het is altijd veel beter om te stoppen en te leren van je fouten dan te trekken aan een dood paard.

En ga alsjeblieft samen een keer om de tafel zitten om te bedenken wat de sterke- en zwakke punten zijn van je bedrijf. Bedenk goed dat vier mensen die iets van programmeren weten wellicht niet alle kennis hebben om een bedrijf te runnen. Wijs, buiten het programmeren, verantwoordelijkheden toe.

Door Tweakers user Zehtuka, zondag 11 maart 2012 20:26

Werk eerst uit wat je precies wil doen, ga met alle betrokken personen gewoon een paar keer meerdere uren praten over het doel en hoe je dat doel wil bereiken.

Als dit ongeveer vast staat zoek je een Kamer van Koophandel locatie bij jou in de buurt en maak je een afspraak voor een adviesgesprek. (~ 50 euro) Bij dit adviesgesprek leg je in het kort jouw plan voor en dan geeft een medewerk(st)er van het KvK tips en advies.

Na dit gesprek praat je nog een paar keer over de nieuwe dingen die je te weten bent gekomen sinds jouw bezoek aan het KvK, zoals bijvoorbeeld de rechtsvorm van jouw nieuwe bedrijf. Het doel van dit gesprek is om ervoor te zorgen dat iedereen op een lijn zit en er geen last minute drop-outs zijn.

Mijn advies: Ga gewoon verder en als je specifieke vragen hebt stel deze dan gewoon op je blog. Er zijn genoeg tweakers die je kunnen helpen.

[Reactie gewijzigd op zondag 11 maart 2012 20:27]


Door Tweakers user Bowy3r, maandag 12 maart 2012 00:10

Leuk zo'n blog! Maak iig niet de fout die ik had gemaakt; ik ben een bedrijf begonnen(lees: kvk inschrijving en de hele mikmak) maar kwam er achter dat ik er geen tijd voor had, en ook nog geen daadwerkelijke plan. Nu, een jaar en een beetje later, kan ik er pas serieus aan werken. Zoals ik hierboven las: doe pas je kvk als je echt gaat beginnen! Dat scheelt het nodige papierwerk e.d.

Ik zou ook gewoon direct beginnen met het maken van de app. Echter zou ik niet meteen in het diepe springen; als niet iedereen zeker is over zijn toekomst en nog niet dezelfde visie deelt van het bedrijf, zou ik zorgen dat je nog een vangnet hebt, of het onder de categorie "hobby" schuift. Naarmate de dagen verstrijken, zal het alleeen maar duidelijker worden!

Door Tweakers user rob079, maandag 12 maart 2012 09:38

Wat Helixes zegt, wijs verantwoordelijkheden toe. KvK kan altijd, maar wellicht is het een idee om eens te rade te gaan bij een gevestigde ondernemer? Is er iemand in jullie omgeving die een bedrijf heeft en die je kan wijzen op de valkuilen...
Ook "de bank" ( kies er maar eentje) kan beginnende ondernemers van advies voorzien.
Succes!

Door Tweakers user ameesters, maandag 12 maart 2012 09:49

Eerst met zijn vieren gaan zitten, taak verdeling maken, met zijn 4e is het lijkt mij goed mogelijk om 2 aan de website te beginnen en 2 aan de app. MAAR eerst duidelijk OP PAPIER zetten wie waar verantwoordelijk voor gaat zijn en WAT ZE BIJDRAGEN!

Verder kijken welke rechtsvorm het beste bij jullie past.

Nadat ALLES IS VASTGELEGD pas beginnen met ontwikkelen. dit bespaard jouw en je mede-scholieren een hoop gezeur. de vastlegging moet dusdanig uitgebreid zijn dat bij een financieel conflict(die komen er namelijk altijd) dit document uitsluitsel geeft.

Dus als de taart gelijk verdeeld is(ieder 25%), wordt dit vast gelegt, als iemand verantwoorlijk is voor het ontwikkelen van de backend van de app, wordt dit vastgelegt.
Wat als iemand er mee stopt? VASTLEGGEN
IS iemand eigenaar van die 25% of heeft hij alleen aanspraak op die 25% zolang hij in opdracht van het bedrijf werkt?

enz.. enz..

Door Tweakers user __fred__, maandag 12 maart 2012 11:04

Met ameesters.... Beter van te voren een samenwerkingsovereenkomst afspreken. Verdere tips:

- wees zuinig, wees zuinig, wees zuinig. Wat voor financiele planning je ook maakt, het valt altijd tegen.
- Investeerders krijg je alleen mee, als je bloedgeld inlegt. Dus startkapitaal komt altijd (deels) uit je eigen zak. Er gaat niemand investeren, als je zelf ook geen pijn hebt. Investeerders vragen commitment.
- Als je met je parners al eerder hebt samengewerkt in projecten. Hoe ging dat dan? De sterke en zwakke eigenschappen van mensen komen als het moeilijk wordt, genadeloos naar boven. Dat moet je kunnen accepteren en op kunnen vangen met de eigenschappen van anderen. Zorg dus dat je iemand hebt die motiverend is, iemand die de grote lijnen overziet, iemand die precies en zorgvuldig is, iemand die spaarzaam is, iemand die keihard kan werken en dat overbrengt, etc. Niemand is goed in alles.
- Zorg voor een duidelijke taakverdeling. 4 programmeurs is an accident waiting to happen, als iedereen zich met development wil bezighouden. Er moet iemand zijn met gevoel voor design, gevoel voor marketing, gevoel voor de bedrijfsvoeringskant etc.
- Zoek een mentor.. Iemand die het trucje al eens succesvol heeft volbracht en je wil ondersteunen, voor valkuilen wil behoeden en waardevolle info voor je heeft.

Door Tweakers user Gaffel, maandag 12 maart 2012 12:39

_/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
Bedankt voor de vele comments!
Waardeer ik enorm, geeft me zoveel energie om door te gaan en te blijven werken :)

Binnenkort staat er een nieuwe afspraak op de planning met alle vrienden, dan volgt er natuurlijk ook weer een blog.

EDIT:
Ik neem al het advies ook meteen mee om het met de groep te delen!

[Reactie gewijzigd op maandag 12 maart 2012 12:40]


Door Tweakers user ari3, maandag 12 maart 2012 17:08

Om misverstanden te voorkomen zou ik één iemand de leiding geven (zeg maar de bestuurder van de B.V.). Een bedrijf leiden kan namelijk niet democratisch, er moet iemand zijn die de richting bepaalt en het laatste woord heeft in elke discussie.

Als jullie onderling niet kunnen bepalen wie dat moet zijn, begin je eigenlijk al verkeerd en zou je een extern (neutraal) iemand als bestuurder moeten aannemen.

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 13 maart 2012 12:40

Focus Focus Focus.

Zet je plannen op papier. Globaal plan + milestones/roadmap + verantwoordelijkheden.

Je kan best met 2 man werken aan 1 onderdeel van het geheel maar er moet 1 iemand verantwoordelijk voor zijn. Op deze manier kan je met meerdere personen de verantwoordelijkheid dragen.

Het "verdelen" van verantwoordelijkheid is lastig. Bij een inactieve partner is de rest de klos. Maar bij een enkele bestuurder is dit ook het geval. Je kan besturen wat je wilt maar als een teamlid niet meedoet dan ga je nat.

Als je in kaart hebt wie verantwoordelijk is voor wat (en evt waarom) dan kan je in geval van problemen (of vertrek van een teamlid) ook makkelijker op zoek naar vervanging. Daarbij is de regel "documenteer alles wat los en vast zit" natuurlijk wel van toepassing.

Rechtsvormen? Niet te veel mee doen. Als je omzet moet maken (dus facturen uitschrijven en facturen betalen) dan pas moet je gaan denken aan dit soort zaken. Zolang er geen geld binnenkomt (en niet noemenswaardig geld uit gaat) zou ik het informeel laten. Wil je toch iets op papier: denk ook eens aan een stichting. Goedkoper, minder regels en toch een rechtsvorm op papier.

(en natuurlijk heb je ook op higherlevel.nl even geïnformeerd)

Door Tweakers user Lointje, vrijdag 16 maart 2012 12:56

Toch een tip: Ik zou je studies toch niet opgeven. Het is natuurlijk leuk om te dromen over een google/facebook/angry birds imperium. Maar de realiteit is dat vele beginnende bedrijven het ook wel moeilijk hebben. Of dat één of meerdere van jullie vier er mee stopt van zodra er te veel werk in gestoken moet worden / hij een aanbod krijgt van een andere firma. Je diploma halen is dan een soort van safety net moest het toch niet lukken.

Maar voor de rest: het enthousiasme is er! Duidelijke afspraken maken qua werkverdeling, wat als iemand stopt, ... Ik weet niet goed hoe het zit in Nederland, maar ongetwijfeld heb je wel organisaties die je tips kunnen geven / begeleiden bij het opstarten van een eigen onderneming.

Reageren is niet meer mogelijk